De Doarpskoöperaasje Grou bevordert de brede welvaart, het welzijn, de leefbaarheid en de duurzaamheid van het dorp Grou. Ze bewaakt de identiteit van het dorp en haar visie op de toekomst. De Doarpskoöperaasje bevordert en bestendigt vernieuwing door mensen en organisaties te verbinden en door initiatieven van belangengroepen in het dorp samen te brengen, te coördineren en waar nodig te versterken. De Doarpskoöperaasje initieert hiertoe ook eigen projecten, levert professionele ondersteuning en werft fondsen.
Hoe doet ze dat?
De Doarpskoöperaasje Grou doet dat door optimaal gebruik te maken van de expertise en ervaring die in Grou aanwezig is in mensen, stichtingen, verenigingen, clubs en organisaties. Door hen te faciliteren, samen te brengen en waar nodig of wenselijk te ondersteunen met raad en daad. Om initiatieven voor het dorp Grou te versterken en te versnellen.
Verder kent de Doarpskoöperaasje thematische werkgroepen waar professionals uit het dorp hun expertise inbrengen.
Om inwoners van het dorp te betrekken bij de projecten die door of met de Doarpskoöperaasje worden uitgevoerd en om aanvullende expertise op te halen, organiseert ze bijeenkomsten, ontwerpsessies, inspraakmomenten etc.
De Doarpskoöperaasje Grou organiseert slagkracht door het inrichten van een sterke eigen organisatie met professionele, betaalde expertise en inzet in de vorm van een dorpsmanager. Het bestuur en de dorpsmanager onderhouden nauwe banden met B&W en gemeenteraad van Leeuwarden. Verder ziet de Doarpskoöperaasje het werven van middelen als een belangrijke voorwaarde om haar bijdrage blijvend te kunnen leveren en om projecten mede mogelijk te maken.
Domeinen waarin de Doarpskoöpersaasje actief is
– Domein Wonen & infrastructuur
– Sociaal-maatschappelijk domein
– Domein Werk & economie
– Domein Vrije tijd & toerisme
– Domein Duurzaamheid, energie, natuur & milieu
– Domein Jeugd
– Domein Cultuur & onderwijs
– Domein Sport
Lopende projecten
– Inrichten van de doarpskoöperaasje en organisatie inclusief het aantrekken van een dorpsmanager
– Ontwikkelen van het Multi Functioneel Centrum Grou
– Grou energieneutraal
– Grou als (toeristische) bloeizone: voor dorp zelf en voor het buitengebied, waar onder NP De Alde Feanen
– Ruimtelijke ontwikkelingen van Grou
Statuten & Huishoudelijk Reglement
Beide documenten staan vermeld onder het menu downloadcentrum.